Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ψήφος στους μετανάστες ή ψήφος στους απόδημους;

Άλλη μία διαφορά μεταξύ μιας δεξιάς κυβέρνησης με κεντρώα ρητορεία (Ν.Δ) ,με μιας κεντρώας κυβέρνησης με αριστερό περιτύλιγμα(ΠΑΣΟΚ) βρίσκεται και στο ερώτημα σε ποιους τελικά πρέπει να δοθεί ψήφος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ είχε φέρει στο προσκήνιο την ιδέα της ψήφου στους απόδημους. Τελικά το θέμα δεν προχώρησε λόγω εκλογών. Η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αντίθετα, με το που ανέλαβε έφερε στο προσκήνιο το θέμα της ψήφου στους μετανάστες; Πολιτικά παιχνίδια στο βωμό της διεύρυνσης του εκλογικού σώματος ή ξεκάθαρα διαφορετικός προσανατολισμός μεταξύ των 2 κυρίαρχων πολικών σχηματισμών στην Ελλάδα;

Ψήφος στους απόδημους:

Είμαι σφόδρα αντίθετος με κάτι τέτοιο. Στην συνηθισμένη ερώτηση που ακολουθεί την ακριβώς προηγούμενη θέση μου, αν έχω δηλαδή συγγενείς στο εξωτερικό, η απάντηση είναι καταφατική... Για να δούμε όμως γιατί διαφωνώ:

1)Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι σε θέση να ξέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Όσα καλά ενημερωμένοι και αν είναι όσο καλή επαφή να έχουν με την πατρίδα, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούν να αφουγκραστούν το παλμό της ελληνικής κοινωνίας.
2)Αν τους δοθεί ψήφος θα αλλοιωθεί ξεκάθαρα το αποτέλεσμα. Ακριβώς επειδή δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα θα ψηφίζουν με γνώμονα το παρελθόν και με βάση τις γραμμές από τις κατά τόπους κοινότητες. Επίσης αν πρόκειται για δημοτικές εκλογές, ο κάθε υποψήφιος θα λέει στον συγγενή του: “Λοιπόν θείε κατεβαίνω για δημοτικός σύμβουλος. Πες στην θεία και τα παιδιά να πάμε μέχρι την πρεσβεία και να με ψηφίσουν...Ακούγεται μήπως υπερβολικό;
3)Η ψήφος αυτή δεν θα έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα. Ως υπήκοοι άλλης χώρας, ακόμα και οι αντιπρόσωποι, που πιθανώς θα εκλεγούν από τους απόδημους(στην βουλή), δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι χειροπιαστό για τους Έλληνες του εξωτερικού εκτός από εθιμοτυπίες και πράγματα άνευ ουσίας.

Ψήφος στους μετανάστες:

Πολλοί είναι αντίθετοι. Το ΛΑΟΣ μαζεύει υπογραφές για δημοψήφισμα. Είμαι σαφέστατα υπέρ. Και εξηγούμαι:

1)Οι μετανάστες (εννοούμε σαφώς τους νόμιμους ) ξέρουν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους γιατί τα βιώνουν στην καθημερινότητα τους. Οπότε η ψήφος τους θα είναι και ουσιαστική.
2)Δύσκολα θα υπάρχει αλλοίωση του αποτελέσματος με την προσθήκη μεταναστών στο εκλογικό σώμα. Τι και αν στην αρχή π.χ ψηφίσουν όλοι ΠΑΣΟΚ η ΣΥΡΙΖΑ(πράγμα που κάποιοι προβάλλουν σαν επιχείρημα) επειδή το πρώτο τους έδωσε ψήφο και τους νομιμοποίησε και το δεύτερο τους συμπαραστέκεται χρόνια τώρα; Από την επόμενη φορά, μετανάστες πολιτικοί θα ξεφυτρώσουν σε κάθε κόμμα και μην απορήσετε αν κάποια στιγμή ένας Αλβανός βουλευτής της Ν.Δ είναι πρώτος σε σταυρούς μεταξύ των Αλβανών που μένουν στην Ελλάδα. Ακόμα και την πρώτη φορά μπορεί να μην ισχύσουν οι παρακάτω σχηματισμοί και η Ν.Δ π.χ να εντάξει έναν δημοφιλή Πακιστανό και το ΚΚΕ έναν κομμουνιστή από την Σομαλία όπου θα τους φέρουν χιλιάδες extra ψήφους...
3)Η ψήφος θα έχει αντίκρισμα όχι μόνο επειδή και αυτοί είναι πολίτες του κράτους αλλά επειδή δίνοντας τους ψήφο κάνεις ένα βήμα μπροστά σε ένα ζήτημα που είναι ένταξη τους στην κοινωνία. Τους κάνεις να νιώθουν ισότιμοι και στην τελική τους κάνεις να νοιάζονται και οι ίδιοι για τον τόπο που ζουν.

Και επειδή όλοι μιλάνε για λεφτά τώρα τελευταία ας πω και άλλο ένα επιχείρημα. Οι απόδημοι δεν συμβάλουν στο παραμικρό στην ελληνική οικονομία. Πέρασαν οι εποχές που ο θείος Ντίνος έστελνε λεφτά στην Ελλάδα. Έχουν περάσει αυτά. Οι απόδημοι Έλληνες έχουν εγκατασταθεί και σε καμία περίπτωση δεν έχουν συναλλαγές με το Ελληνικό κράτος. Συνήθως εμφανίζονται για κληρονομιές, για να πουλήσουν κανένα οικόπεδο η για να διεκδικήσουν περιουσία. Δεν νομίζω δε κανένας από Αυστραλία να πληρώνει φόρο για το οικόπεδο του...

Αντίθετα οι μετανάστες προσφέρουν στο Ελληνικό κράτος. Τεράστια ποσά καθημερινά. Που τα είδα; Πάμε: ΦΠΑ 19% για τα περισσότερα προϊόντα και 9% για τρόφιμα. Ότι προϊόν αγοράσουν επιβαρύνονται με ΦΠΑ όπως και κάθε Έλληνας άλλωστε. Επίσης, ύστερα από την θέσπιση του φόρου καρτοκινητής 12% οι μετανάστες παράνομοι και μη καταβάλουν στο κράτος τον φόρο αυτό(τα καρτοκινητά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους μετανάστες για πολλούς λόγους).
Επίσης οι μετανάστες καταβάλουν φόρο για τους δήμους και την ΕΡΤ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ για το σπίτι στο οποίο μένουν, καταβάλουν φόρο για τα τσιγάρα που αγοράζουν, για τα ποτά που πίνουν, για την βενζίνη που βάζουν στα μηχανάκια και στα μεταχειρισμένα και πολλές φορές κάκιστης κατάστασης οχήματα τους. Συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας παρέχοντας φτηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις.

Το θέμα είναι να μπορέσουμε να τους εντάξουμε στην κοινωνία για να καταναλώνουν περισσότερο, να πληρώνουν και άμεσους φόρους (π.χ φόρος εισοδήματος) και να φορολογούνται για τα χρήματα που βγάζουν με την εργασία τους. Θα πρέπει να έχουμε μια πολιτική τέτοια έτσι ώστε τα χρήματα που κερδίζουν να μην φεύγουν στην πλειοψηφία τους έξω αλλά να παραμένουν μέσα στην χώρα και αν είναι δυνατόν να επενδύονται έτσι ώστε να υπάρχει ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Η ψήφος είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο να ενταχθούν στην κοινωνία οι μετανάστες. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να μείνουμε εκεί.

Για να συνοψίσουμε λοιπόν, θεωρώ ότι ανάμεσα στις 2 αυτές ομάδες αυτοί που πρέπει να έχουν ψήφο είναι οι νόμιμοι μετανάστες που ζουν χρόνια στην χώρα μας. Τα οφέλη θα είναι πολλά από την θέσπιση ενός τέτοιου δικαιώματος. Αντίθετα η ψήφος στους απόδημους Έλληνες δεν νομίζω να προσφέρει τίποτα περισσότερο από ένα αίσθημα ηθικής ικανοποίησης στους Έλληνες του εξωτερικού. Η αλλοίωση του αποτελέσματος σε μια δημοκρατία είναι ότι χειρότερο τόσο για την ίδια την δημοκρατία όσο και για την κοινωνική συνοχή. Ψήφος στους απόδημους κατά την γνώμη συνιστά αλλοίωση του αποτελέσματος.

Για αυτό ας σκεφτούμε όλα τα παραπάνω πριν βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα μας για το πιο πρέπει να είναι η στάση μας σε τέτοιου είδους θέματα. Αυτά από μένα και θα περιμένω με χαρά οποιονδήποτε θέλει να προσθέσει κάτι σε αυτά να κάνει ένα σχόλιο

Καλή(υπόλοιπη) μέρα να έχετε όποτε και αν διαβάσετε αυτό το κείμενο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: