Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Φενεος : Ότι πρέπει να ξέρετε.

Ο Φενεός είναι μια περιοχή της Ορεινής Κορινθίας γνωστή από την αρχαιότητα. Αποτελείται απο 9 χωριά. Το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, το αρχοντοχώρι της Κορινθίας είναι το χωριό Γκούρα.

Ο Φενεός αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, στο κεφάλαιο όπου αναφέρονται όλοι όσοι συμμετείχαν στον τρωικό πόλεμο. Οι Φενεάτες μαζι με τους Στύμφαλους και λοιπούς Αρκάδες (ο Φενεός ήταν στην Αρκαδία τότε) ήταν υπό τις οδηγίες του Οδυσσέα όπως αναφέρει ο Όμηρος.

Στην Περιοχή του Φενεού γίνονται συνέχεια ανασκαφές, έχει βρεθεί η Αρχαία Πόλη και η ακρόπολη της. Επίσης έχει βρεθεί ένα σπάνιο άγαλμα της θεάς Υγείας, σπάνιο για τα αρχαιολογικά τεκταινόμενα/

Ας κάνουμε όμως μια σύντομη παρουσίαση του Φενεού.

Ο φενεος είναι μια περιοχή της Ορεινής Κορινθίας. Ορίζεται ως το Λεκανοπέδιο (κάμπος) ανάμεσα στα βουνά Χελμός και Ζήρεια. Συνορεύει με τους Νομούς Αχαΐας και Αρκαδίας. Είναι στα σύνορα 3 νομών. Αρκαδίας, Κορινθίας. Αχαΐας ενώ πολύ κοντά είναι και ο Νομός Αργολίδας.

Η Γκούρα είναι το μεγαλύτερο χωριό.

Ο Φενεός είναι ένας. Και είναι όλη η περιοχή. Όλη η περιοχή λέγεται Φενεός και όχι μόνο 1 χωριό.

Η Αρχαία Φενεός( κανονικό όνομα Καλύβια) είναι το χωριό που μετονομάστηκε ύστερα από την Εύρεση των Αρχαίων.

Η Φενεός( γένους θηλυκού/αρσενικού) είναι το χωριό (Συβίστα) που μετονομάστηκε για άγνωστο λόγο.

Οι περισσότεροι μπερδεύονται με τις πολλές ονομασίες αλλά αυτό που πρέπει να κρατάει κανείς είναι ένα. Ο Φενεός δεν είναι απλά ένα χωριό αλλά μια ολόκληρη περιοχή.

Η περιοχή έχει εκατοντάδες αξιοθέατα.

Πλούσια χλωρίδα, πανίδα, μοναστήρια (Μονή Αγίου Γεωργίου, Παναγία των Βράχων) σπάνιες εκκλησίες και την διάσημη και γνωστή σε όλους Λίμνη Δόξα.

Ο κάμπος του Φενεού παράγει γνωστά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Αυτοί που ξέρουν να τρώνε έχουν στα σπίτια τους Φάβα Φενεού, Φασόλια Φενεού, Φακές Φενεού και Γίγαντες Φενεού.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά κρεοπωλεία που μπορεί κανείς να πάρει ντόπια κρέατα.

Επίσης από το σουπερμάρκετ της περιοχής μπορεί να αγοράσει φέτα και κεφαλοτύρι που παράγονται σε υπερσύγχρονο τυροκομεία της περιοχής.

Το χειμώνα ο Φενεός είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Ο Φενεός είναι πραγματικά μια αληθινή περιοχή που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και όχι μια τουριστική περιοχή για σκι.

Ο κόσμος που θα επισκεφτεί τον Φενεό μην περιμένει μια νέα Αράχοβα. Υπάρχουν βέβαια χώροι διασκέδασης αλλά στον Φενεό κάποιος θα απολαύσει το τοπίο, τα χρώματα, ηρεμία και θα μείνει σε πεντακάθαρους και ολοκαίνουργιους ξενώνες. Όλοι κατασκευασμένοι μετά το 2003. Οι περισσότεροι το 2007.

Η Λίμνη Δόξα είναι το Νούμερο ένα αξιοθέατο. Κατά καιρούς εκεί γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και αγώνες.

Ο Φενεός έχει κόσμο Χειμώνα-Καλοκαίρι. Είναι μια περιοχή ζωντανή που οι άνθρωποι εκεί δημιουργούν. Μπορείτε να γνωρίσετε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, και όχι ένα στημένο τουριστικό σκηνικό.

Ο Φενεός σας περιμένει να τον ανακαλύψετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: