Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πελλετ το νέο βιοκαύσιμο

Φέτος το χειμώνα σχεδόν όλοι οι Έλληνες έμαθαν τι είναι το πέλλετ. Αυτό γιατί αναγκάστηκαν να εξετάσουν και στην πλειοψηφία τους να στραφούν σε νέες μορφές θέρμανσης εξαιτίας του ακριβού πετρελαίου.

Στην αγορά αυτή την στιγμή κυκλοφορούν εκατοντάδες διαφορετικές μάρκες πέλλετ. Άλλα επώνυμα άλλα ανώνυμα άλλα πιστοποιημένα άλλα όχι.

Ειδικά όσο αναφορά το θέμα της πιστοποίησης συμβαίνουν 2 τινά.

1ον Το πιστοποιημένο πέλλετ είναι πολύ ακριβό. Τόσο ακριβό που μερικές φορές δεν "αξίζει" να το αγοράσει κανείς, γιατί ουσιαστικά με την αγορά του χάνει το πλεονέκτημα της οικονομίας.
2ον Δεν είναι σίγουρος ο απλός καταναλωτής αν όντως το πέλλετ που του πωλείται είναι πιστοποιημένο η του παρουσιάζεται ως τέτοιο. Δεν ξέρει με λίγα λόγια αν αγοράζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Όπως είναι φυσικό, εδώ έρχεται ο ρόλος του κράτους. Αλλά, εδώ το κράτος ίσως να αγνοεί και την ύπαρξη του πέλλετ! Και όταν λέμε κράτος εννοούμε τα αρμόδια Υπουργεία.

Δεν υπάρχει κάποιο βασικό νομοθετικό πλαίσιο που να μιλάει για τα wood pellets. Αντίθετα υπάρχουν 1-2 σκόρπια νομοθετήματα και οδηγίες.

Η αλήθεια είναι ότι το πέλλετ στην επαρχεία είναι πολύ διαδεμένο. Κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Ο κόσμος παραγγέλνει την ποσότητα που του χρειάζεται την αποθηκεύει στην αποθήκη του και εξασφαλίζει φτηνή θέρμανση και ζεστό νερό όλο το χρόνο.

Για τις πόλεις και κυρίως για την Αθήνα διαδεδομένη είναι η χρήση σομπών. Οι σόμπες πέλλετ έγιναν ανάρπαστες και σχεδόν όλοι όσοι τις χρησιμοποιούν συμφωνούν ότι "κάνουν το σπίτι φούρνο".

Σίγουρα το θέμα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας θέλει πολύ ψάξιμο. Χρειάζεται να γίνει εκτενής έρευνα αγοράς από τον υποψήφιο αγοραστή, τόσο για το σύστημα που θα εγκαταστήσει σπίτι του, όσο και για το καύσιμο που θα κάψει.

Επίσης πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο after sales service. Καλό είναι να βρει την πιο φτηνή σόμπα από το ίντερνετ αλλά το θέμα είναι άμα του πάθει κάτι η αν χρειαστεί κάποιο ανταλλακτικό να μπορεί να απευθυνθεί κάπου και όχι να είναι ξεκρέμαστος.

Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή λειτουργούν αρκετά εργοστάσια πέλλετ και ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί από εκεί το καύσιμο του συμβάλλοντας έτσι και στην Ελληνική οικονομία. Σύντομα θα ανοίξουν και μεγαλύτερα εργοστάσια. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο προμηνύεται έντονος πράγμα που μόνο προς όφελος του καταναλωτή είναι.

Η συμβουλή που δίνω σε όλους τους χρήστες πελλετ είναι πριν προχωρήσουν σε αγορά μεγάλης ποσότητας να πάρουν πρώτα μερικά τσουβαλάκια για δοκιμή. Στην συνέχεια θα πρέπει να τα δοκιμάσουν στην καυστήρα ή στην σόμπα τους για να δουν την ανταπόκριση που θα έχει η χρήση του νέου καυσίμου στο σύστημα τους.

Παράλληλα με την δοκιμή θα πρέπει να πειραματηστούν και με τις ρυθμίσεις του καυστήρα/σόμπας τους. Κάθε χρήστης θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να αυξομειώσει την ένταση του αέρα καθώς και τον ρυθμό της τροφοδοσίας. Γιατί όμως κάθε φορά που αλλάζω προμηθευτή μάρκα πρέπει να αλλάζω και τις ρυθμίσεις μου;

Κάθε πέλλετ είναι διαφορετικό. Κατασκευασμένο από διαφορετικό ξύλο. Με διαφορετική θερμογόνο δύναμη. Επίσης έχουν και διαφορά στον όγκο!

Τι εννούμε; Ναι μεν αγοράζεις 1 τόνο πέλλετ αλλά ο όγκος του καθενός μπορεί να είναι λιγάκι διαφορετικός και αυτό έχει να κάνει αν το πέλλετ σου είναι από κωνοφόρα η πλατύφυλλα.

Ο κοχλίας τροφοδοσίας της συσκευής μας είναι ογκομετρικός. Οπότε εμείς παρόλο που αγοράζουμε με το βάρος, πρέπει να τον ρυθμίσουμε να ρίξει με τον όγκο.

Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες για τις ρυθμίσεις. Ο καθένας κάνει τις δοκιμές του και καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα.

Από τι είδους ξύλο να προτιμήσω να είναι το πέλλετ μου;

Ενώ για το τζάκι αγοράζουμε σκληρά ξύλα (μεγαλύτερη πυκνότητα) που κρατάνε (εξαιτίας της μεγάλης πυκνότητας) ο κανόνας αυτός δεν ισχύει και για τα πέλλετ. Στο πελλετ θέλουμε φλόγα (υψηλή θερμογόνο δύναμη) για να ζεσταθούν γρήγορα τα νερά. Άρα προτιμάμε μαλακά ξύλα (κωνοφόρα). Όμως τα κωνοφόρα δεν "κρατάνε λιγότερο". Όχι!!! Η συμπίεση που υπόκειται το πριονίδι για να γίνει πέλλετ αλλάζει την πυκνότητα που έχει το ξύλο και παίρνει μια στάνταρ τιμή. Έτσι εφόσον από την στιγμή που έγιναν πριονίδι και μετά πελλετ , το πελλετ πλατύφυλλων και κωνοφόρων έχουν την ίδια πυκνότητα. Έχουν όμως διαφορετική θερμογόνο δύναμη!!! Η θερμογόνος δύναμη εξαρτάται αποκλειστικά από το υλικό (έλατο/πεύκο υψηλή, οξυά χαμηλή) και δεν έχει να κάνει με πυκνότητα.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε στου χρήστες. Θα ακολουθήσουν και άλλα αναλυτικότερα posts.